Виктория Георгиева, коментар за След като стана ясно, че ГЕРБ-СДС и

...
Виктория Георгиева, коментар за След като стана ясно, че ГЕРБ-СДС и
Коментари Харесай

Ротация или куролация – предстои да разберем

Виктория Георгиева, коментар за 

След като стана ясно, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще създадат общо държавно управление с втория мандат, с цел да може Държавна сигурност да обяснят на гласоподавателите си, че не поддържат ГЕРБ, станаха ясни и целите пред новото държавно управление – правосъдна промяна (разбира се, включваща и отстраняването на основния прокурор Иван Гешев), към този момент уговорената ротация, която включва и министрите, посочени от ПП/Денков, да останат същите и при втората ротация, отпред с Мария Габриел. Това изискване – с министрите, към момента предстои на доуточняване, само че тук по-основното е, че експлицитното условие на Политическа партия е Асен Василев да е финансов министър – както при Денков, по този начин и при Габриел. И не на последно място – връщане на машинното гласоподаване.

Реакциите са противоположни, в това число и измежду симпатизантите на главните три политически партии, участващи в бъдещото държавно управление. Основното, което мъчи тези на ГЕРБ, е, че те подаряват мандата на ПП/ДБ, въпреки гласоподавателите да гласоподаваха по-голямо доверие на партията на Бойко Борисов. Самият той призна, че се касае за отстъпки от страна на партията му - „ Направихме огромна крачка обратно, отстъпихме, не се инатихме, разбрахме ги. Единственият късмет да се случи нещо положително за България е да подкрепим държавно управление с втория мандат на ПП-ДБ. Много мъчно решение за тях, доста мъчно и за нас ”.

Впечатление прави, че той чудесно осъзнава рисковете пред това решение, акцентирайки, че на последващи избори може да паднат на 5%. Доста по-широко към врата и е на Мария Габриел, която изясни, че вторият мандат ще е " народен " за реализиране на конституционно болшинство. Да, тези изрази „ националноотговорна позиция ”, „ народен консенсус ” са порядъчен мотив, който обаче не би могъл да заглуши рационалните гласове и редицата терзания, която съпътстват това решение.

Избирателите на ГЕРБ с право показват, че това е замяна на вота (това е мотив и на тези на ДБ/ПП, само че с тази разлика, че въпреки всичко ГЕРБ завоюваха изборите, а коалиция Държавна сигурност без да е победила, ще управлява). Не по-малко съществено терзание е, че може изобщо да не се стигне до въпросната ротация, в която на министър-председателското кресло да бъде Мария-Габриел. Съвсем допустимо е да не стигне изобщо до тази алтернатива, а предвид на комплицираната и нестабилна коалиция, напълно скоро още веднъж да сме на прага на следващите предварителни избори.

Не по-малко рисков е моментът с министрите. Стана ясно, че Политическа партия държат съвсем всички, да не кажа в действителност, да са техни. Особен проблем е упоритостта им да оправдават още веднъж на поста финансов министър Асен Василев. Това, в случай че сте не запомнили, е същият този, докарал 13 милиарда недостиг на страната ни. И в този момент очевидно е доста значимо още веднъж да е финансов министър.

Правителство на ПП/ДБ през първите 9 месеца значи извънредно несигурно взети решения, много конфликтни обстановки, опити за продължение на изчегъртването – въпреки и по различен метод, с право показват и тези доводи поддръжниците на ГЕРБ.

За това, че ГЕРБ са по-скоро в ролята на губещите, приказват и думите, и дейностите на Борисов, започвайки от свалянето на поддръжката за основния прокурор, което е отколешна цел на ПП/ДБ, промяна в правосъдната система, което значи по-скоро преодоляване на прокуратурата – още веднъж отдавнашна цел на коалиция Държавна сигурност, държавно управление с втория мандат, включването на извънредно компрометирани лица в него (вече посоченият Асен Василев, само че и не само), думите на Борисов от понеделник, че ГЕРБ отстъпват, с цел да иам въпреки всичко държавно управление. И още, и още.

Избирателите на ГЕРБ чудесно знаят, че единствено фигурата на министър-председател, в случай че изобщо се стигне до ротацията, не е нищо повече от сламена такава. И на всичкото от горната страна техните депутати – на ГЕРБ, ще имат уговорката да обезпечават парламентарно болшинство на същите, които желаеха да ги чегъртат и които в действителност финишираха след тях.

Пред ПП/ДБ пък главният въпрос е да обяснят на гласоподавателите си по какъв начин по този начин ще вършат коалиция с „ мафията ”, която желаеха да изчегъртват, в частност с най-големия мафиот по техните думи – Борисов. Това действително може да значи три неща, всички все неприятно говорещи за коалиция Държавна сигурност. Първото е, че цялата им изразителност, че ГЕРБ са мафиоти, същата, с която въпреки всичко се добраха до Народното събрание, тази, с която се появи и Промяната на политическата сцена, в действителност е цялостна неистина. ГЕРБ не са мафия, заради което ПП/ДБ ще ръководят с тях. Втората е, че „ мафията ” ги е овладяла и тях – смачкала ги е, изнудила ги е, купила ги е. Отново неприятна работа. А третият вид е самите ПП/ДБ да са мафия, заради което се гушнаха с другата „ мафия ”. Въобще, това пояснение е много комплицирано, заради което водачите на ПП/ДБ избират да мълчат с наведени глави.

ПП/ДБ неведнъж обявиха, че няма да ръководят в държавно управление с присъединяване на ГЕРБ или мандат от ГЕРБ. Хубаво, за мандата е по този начин, обаче опаковката министър председател на ротация, в случай, че има контрактувана обща законодателна стратегия, е нелепа. Няма по какъв начин хем да си опция, хем да управляваш с тези, чиято по този начин искаш да си.

Друга част от гласоподавателите на въпросните се ядове по какъв начин изобщо ще се осъществят бленуваните от тях промени, в случай, че ГЕРБ ще са в ръководството. То ясно, че първата ротация ще е напълно за Държавна сигурност, обаче нали най-после би трябвало и гласуването да е сполучливо, с цел да минат всички оферти, което пък няма по какъв начин да се случи, в случай че ГЕРБ решат – заради една или друга причина – да саботират закони, които не са им по усета. Такива ми ти мисли се въртят из главите на симпатизантите на партиите на Кирил Петков/Асен Василев и Христо Иванов.

Немалка част предизвестяват и че ПП/ДБ може да последват ориста на всички, които се съгласиха да ръководят с ГЕРБ - Реформаторски блок, НФСБ, Вътрешна македонска революционна организация.

Основният мотив „ за ” касае както бюджета, по този начин и парите от Плана за възобновяване и резистентност от Европейски Съюз, които няма по какъв начин да получим, в случай че не се създадат някои промени, а с цел да се случи това, явно би трябвало постоянно държавно управление. Друг мотив, с който се успокояват и от двете страни, е, че по този метод се овладява президента Румен Радев, който действително управляваше посредством всички служебни държавни управления и се стопира „ Възраждане ”, които при последващи предварителни избори щяха да усилят още повече гласовете за тях.

Да кажем, че първото е по-скоро по този начин – най-малко на пръв прочит. Обаче казусът е за вторите размишления, касаещи партията на Костадин Костадинов. С тази си спогодба за взаимно ръководство, която поражда откровено омерзение измежду огромна част у гласоподавателите и на трите партии, в действителност наливат вода точно в мелницата на Костадинов. Да, процесът ще се забави, само че единствено толкоз. При най-малкото разтърсване в ръководството, което неизбежно при всяко държавно управление, изключително пък при такова сред нехаресващи се, комплицирано съединено и крепящо се на взаимни отстъпки и отстъпки, е въпрос на време да се стигне до съществени земетресения.

Истината е, че въпреки и двете обединения – ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ да се пробват да убедят гласоподавателите си, че се касае за компромиси, направени в името на страната, в действителност се касае за съдружно ръководство, което безусловно заплашва да стопи – безусловно и преносно - лагерите и на двете формирования. Не бива да забравяме и че основният прокурор – както самичък заявява – освен не мисли да подава оставка, а освен това – подготвен е да се бори. Като все още, предвид на случилото се през последните седмици, точно въпросните партии, както и някои от политиците в тях, са измежду най-големите врагове на Иван Гешев. Това не предвещава ярко управленческо бъдеще за новата коалиция, в противен случай. А и към момента той разполага с целия властови запас на позицията „ основен прокурор ”.

Но както е споделил Конфуций -  " Проклятие е да живееш в забавни времена ".

***

Виктория Георгиева е приключила " Реализация и подготовка на ТВ излъчвания " към Софийския университет " Св. Климент Охридски ", както и " Религията в Европа ", направление " Ислям ", още веднъж в СУ. Изучавала е и логика на психиката. Заместник основен редактор в " Ах, тези медии! ", редактор и създател в " Консерваторъ ", създател във вестник " Труд ".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като експерт маркетинг и реклама за водещи български компании. 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР